Bioodpady – jak segregować
02.09.2025
Bioodpady są uciążliwe, jeśli nie znamy zasad ich składowania. Efektem tego jest nie tylko skoszona trawa czy pograbione liście, ale przede wszystkim marnowana żywność. Badania i statystyki wskazały, że około jeden mieszkaniec Polski marnuje od 125 kg, aż do 250 kg rocznie żywności. Zarówno konsumenci jak i domownicy są odpowiedzialni za ten efekt. Można jednak zapobiec temu dzięki takim działaniom jak: przetworzenie bioodpadów na nawóz, czy biopaliwo zamiast składować w wysypiskach oraz poprzez właściwe segregowanie, gdyż nie wszystkie odpady nadają się do bezpiecznego przetwarzania.
Bioodpady – to odpady biodegradowalne, czyli takie, które w wyniku działania bakterii i grzybów ulegają rozkładowi.
Co wrzucamy do brązowego pojemnika BIO?
- Skoszoną trawę
- Obierki po warzywach i owocach
- Skorupki jajek
- Trociny, kora drzew
- Liście, gałęzie, kwiaty
- Fusy po kawie i herbacie
Czego nie wrzucamy?
- Oleju
- Kości, surowego mięso
- Ziemi, kamieni
- Środków ochrony roślin
- Odchodów
- Leków
Co powstaje z bioodpadów?
- Bionawóz – to naturalny środek do stymulowania rozwoju roślin poprawiając jakość gleby poprzez dostarczone składniki odżywcze
- Biopaliwo – to alternatywne paliwo dla paliw kopalnianych typu gaz, ropa czy węgiel, który jest otrzymywany z biomasy pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, czyli z bioodpadów
Dzięki bioodpadom zmienionych na bionawóz możemy skorzystać z niego do naszych roślin w domu lub w ogrodzie. Natomiast z biopaliwa, także uzyskiwanego z bioodpadów, tworzona jest energia cieplna oraz prąd. Kolejną korzyścią jest minimalizacja emisji CO2.