Bioodpady – jak segregować

02.09.2025

 

Bioodpady są uciążliwe, jeśli nie znamy zasad ich składowania. Efektem tego jest nie tylko skoszona trawa czy pograbione liście, ale przede wszystkim marnowana żywność. Badania i statystyki wskazały, że około jeden mieszkaniec Polski marnuje od 125 kg, aż do 250 kg rocznie żywności. Zarówno konsumenci jak i domownicy są odpowiedzialni za ten efekt. Można jednak zapobiec temu dzięki takim działaniom jak: przetworzenie bioodpadów na nawóz, czy biopaliwo zamiast składować w wysypiskach oraz poprzez właściwe segregowanie, gdyż nie wszystkie odpady nadają się do bezpiecznego przetwarzania.

Bioodpady – to odpady biodegradowalne, czyli takie, które w wyniku działania bakterii i grzybów ulegają rozkładowi.

 

Co wrzucamy do brązowego pojemnika BIO?

  • Skoszoną trawę
  • Obierki po warzywach i owocach
  • Skorupki jajek
  • Trociny, kora drzew
  • Liście, gałęzie, kwiaty
  • Fusy po kawie i herbacie

 

 

Czego nie wrzucamy?

  • Oleju
  • Kości, surowego mięso
  • Ziemi, kamieni
  • Środków ochrony roślin
  • Odchodów
  • Leków

 

Co powstaje z bioodpadów?

  • Bionawóz – to naturalny środek do stymulowania rozwoju roślin poprawiając jakość gleby poprzez dostarczone składniki odżywcze
  • Biopaliwo – to alternatywne paliwo dla paliw kopalnianych typu gaz, ropa czy węgiel, który jest otrzymywany z biomasy pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, czyli z bioodpadów

 

Dzięki bioodpadom zmienionych na bionawóz możemy skorzystać z niego do naszych roślin w domu lub w ogrodzie. Natomiast z biopaliwa, także uzyskiwanego z bioodpadów, tworzona jest energia cieplna oraz prąd. Kolejną korzyścią jest minimalizacja emisji CO2.

 

 

Powrót